top of page
 
De Finn
 

De Olympische Finn is een moderne éénmans midzwaardboot, goed trailerbaar en met spectaculaire zeileigenschappen. Kenmerkend is de buigzame, ongestaagde carbon mast. De mast/zeil combinatie vormt het “geheim” van de Finn.

Hiermee worden, samen met de vele trim mogelijkheden, de zeileigenschappen voor een groot deel bepaald.

De romp en het dek zijn heden ten dagen van polyester, maar een enkele keer zie nog een houten boot of een combinatie van hout en polyester. Door het relatief hoge gewicht van de romp en de strenge, internationale klasse voorschriften, gaat de boot lang mee en zijn snelheidsverschillen onderling uiterst gering. In tegenstelling tot andere (olympische) klassen is een jarenoude Finn nog net zo sterk en snel als bij de tewaterlating. Hierdoor houdt een Finn, mits goed onderhouden, zo goed zijn waarde dat de aanschafprijs geen overwegend bezwaar hoeft te zijn.

In de Finn wordt gezeild door de meest uiteenlopende personen met een gewicht tussen de 75 en 100 kilogram.

De leeftijden variëren tussen de 18 en 75  jaar. Gezien de olympische status is er uiteraard een groep die het meedoen aan de Olympische Spelen als hoogste doel beschouwen.  Daarnaast is er ook een grote groep zeilers die graag op een hoog, internationaal niveau willen zeilen, zonder nu direct olympische aspiraties te hebben.

Ook bestaan er nog grote lokale groepen Finn zeilers die alleen op nationaal of clubniveau actief aan wedstrijden deelnemen. De Finn met zijn vele trim mogelijkheden is weliswaar niet gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar d.m.v. hard trainen, veel doorzettingsvermogen en de vanzelfsprekende hulp van geoefende Finn zeilers is het voor iedereen te leren. Kenmerkend voor alle Finn zeilers is een sportieve, collegiale en op vriendschap gebaseerde instelling.

Meer weten over de Finn? Ga naar www.finn-sailing.nl

Voor een prachtige indruk van wat er nodig is om op top niveau in deze boot te zeilen klik hier

bottom of page