top of page
 
De Solo

De Solo is licht, handzaam en zeilt fantastisch. En het is een actieve klasse.

Zo liggen er naast de boten bij ons op het strand veel Solo’s op de bekende plassen: Alkmaardermeer, Loosdrechtseplassen, Braassemermeer en Rhederlaag. Sinds kort is er ook op het Sneekermeer een groeiende belangstelling voor de Solo.

De regiocoördinatoren zorgen voor activiteiten en clinics en zijn de vraagbaak voor nieuwe Solozeilers.

 

De Solo is een door het Watersportverbond erkende eenheidsklasse, ontworpen in 1956 door Jack Holt.

Het is een 1-persoons wedstrijdboot die vooral in the UK en in Nederland populair is. In the UK komen er jaarlijks zo’n 100 nieuwe Solo’s bij. Ook in Nederland groeit de klasse met zo’n tien nieuwe boten per jaar en zijn we inmiddels boven nummer 600 uitgekomen.

De meeste Solo’s zijn nog van hout. Tegenwoordig worden de nieuwe Solo’s meestal gemaakt van Foam/Epoxy waardoor het onderhoud minimaal is. Karakteristiek voor de Solo zijn, naast het stompe neusje, de naar binnen hellende en enigszins hol gevormde zijdekken.

 

De inrichting van de boten is veelal identiek. Je hebt een ruime keuze in mast/zeilcombinaties zodat zowel lichte als zware zeilers in de solo kunnen zeilen. Er zijn veel trimmogelijkheden om het doorgelatte, gestaagde zeil de optimale vorm te geven.

Qua maatvoering zit de Solo tussen de Splash en Europe aan de ene kant, en de Finnjol en Olympiajol aan de andere kant.

Vergelijkbaar met de Laser en de OK-jol dus. Voordeel ten opzichte van de Finn en O-jol is de grotere handelbaarheid door de lichte romp (ook op de wal!). Door de eenvoudigere bouwwijze is de prijs lager. Voordelen ten opzichte van de Laser en OK zijn met name het grotere comfort door de grote kuip.

 

Een nieuwe solo kost ongeveer € 9.000,-. Op de 2e handsmarkt kun je al een instapsolo kopen vanaf € 500,-.

Voor een goede 2e hands wedstrijdsolo moet je rekenen op minimaal € 2.500,-.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Solo klasse: soloklasse.nl

bottom of page